20 Nisan 2022 Çarşamba

BİNİCİLİK DENEYİMİ

Yeni, deneyimsiz bir motosiklet sürücüsü, deneyimli bir sürücünün sahip olduğu dayanıklılığa sahip olmayacaktır. Motosiklete binme konusunda yeniyseniz ve sürüşleriniz işe gidip gelmek, eve yakın kısa yolculuklar veya yerel motosiklet geceniz kısa bir geziden oluşuyorsa, o zaman 300 km lik bir gün sizi yıpratabilir.

Sele süresini kademeli olarak oluşturmak, uzun sürüşler için dayanıklılık oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Günde 200 km, ardından 350 km, vb. sürerek başlayın. Kilometrenizi kademeli olarak artırmak, motosikletinizde neyin rahat ve neyin rahatsız olduğunu öğrenmek için size zaman tanıyacaktır.

Örneğin, 150 km denn sonra koltuğunuz rahatsız olmaya başlarsa, örneğin özel bir koltuk satın alarak veya bir koltuk minderi ekleyerek bu sorunu çözebilirsiniz. Günlük 700 km lik bir sürüşe başlamadan önce, sizi rahatsız eden küçük şeylere dikkat edin.

Bineceğiniz yolun türü, bir günde kaç km gidebileceğinizi belirlemede büyük bir faktördür. Dolambaçlı kanyon yolları sizi önemli ölçüde yavaşlatacaktır, bu nedenle bir günde 400 km viraj almayı bekleyemezsiniz.

Aynı şey toprak yollar için de geçerli. Uygun tipte motosikletle bakımlı çakıllı bir yolda olsanız bile, asfalt bir otoyoldaki kadar hızlı seyredemezsiniz.

Ancak, sürüş gününüz yalnızca daha yüksek hız sınırlarına izin veren otoyollardan oluşuyorsa (bazı yollarda 120 km), vücudunuzun üstesinden gelebildiği sürece günde 450 km yi sorunsuz bir şekilde kat edebilirsiniz.

Yol durumu başka bir faktördür. Virajlı bir yoldan gidin ve asfalta bir sürü çukur veya yama ekleyin ve bu yolları daha yavaş almak zorunda kalacaksınız, bu da günlük seyahatinizi kısaltacaktır.

Seyahatin toplam süresi ne kadardır? Bazen 600 veya 700 km lik bir günlük sürüşü yönetebilirsiniz. Ancak ertesi gün ne tür bir sürüş yapacağınızı unutmayın. Her gün bu kadar çok kilometre yapmaya çalışmak sizi yıpratacak.

Çok günlük bir motosiklet gezisi planlarken, uzun sürüş günlerini birkaç düşük kilometreli günle, hatta dinlenmek için bir gün izinle karıştırın. Bazen bir varış noktasından diğerine gitmek için km ler koymanız gerekebilir, ancak oraya vardığınızda, bir gün için rahatlayın ve dinlenin.

Ne tür motosiklet kullanıyorsunuz? Çoğu kişi için, bazı motosikletlerin konfor ve uzun mesafeli seyahat için tasarlandığı açıktır. Touring motosikletleri, daha küçük bir bisikletten daha fazla km sürmenizi sağlayacaktır.

Geniş ön kaporta ve ön camlara sahip seyir motosikletleri, uzun kilometreler sürerken sizi fazla yorulmaktan alıkoyacaktır. Sizi rahat, dik oturma pozisyonuna getiren koltuklar ve ayaklık pozisyonu da rahat kalmanıza yardımcı olacaktır.

Öte yandan, yarış için tasarlanmış agresif bir vücut pozisyonuna sahip bir spor motosikleti, bir biniciyi daha çabuk yorabilir ve bir günde kat ettiği km leri azaltabilir. Konforlu motosikletler, daha uzun mesafeler sürebileceğiniz anlamına gelir.

Artık bir günde kaç km motosiklet sürebileceğinizi belirleyen bazı faktörleri biliyorsunuz. Bunu değerlendirmenin daha iyi bir yolu var ve bu, km yerine saatlerdir. Yolun ve hava şartlarının durumuna göre aynı mesafeyi 2 saatte de alabilirsiniz 5 saatte de.

Bir yolculuğun haritasını çıkarırken Google'ın Haritalarım'ı veya en sevdiğiniz rota planlama yazılımını kullanın. Yazılımın bu yolları ortalama seyahat hızlarına göre kaç saatte kat edeceğini belirlemesine izin verin. Bu size bir günde kaç km seyahat etmeniz gerektiğine dair çok daha iyi bir gösterge verecektir.

Gittiğiniz rota 450 km ise, ancak harita yazılımı size onu tamamlamanın 8 saat süreceğini söylüyorsa, buna karar verin. Gerçekten 8 saat sürekli motorun üstünde olmak istiyor musun? 

Hava koşullarına uygun giysiler giyin. Aşırı sıcak veya soğuk, sandığınızdan çok daha hızlı yorgunluğa neden olur. Gidonlarınızın rahat bir sürüş pozisyonu için doğru şekilde ayarlandığından emin olun. Sık sık mola verin. Motosikletten inmek ve esnemek/gerinmek için biraz zaman ayırın. Sık sık yiyin, ancak büyük, ağır yemeklerden kaçının. Gün boyunca sağlıklı atıştırmalıklar enerji seviyenizi yüksek tutacaktır. Bolca su için. Her molada kendinizi su ile nemlendirin ve şekerli enerji içeceklerinden kaçının.

Çok günlük bir motosiklet gezisinde her gün kaç km süreceğinizi planlamak zor olabilir. Aşırıya kaçmayın. Günlük kilometreyi yapabileceğinizi düşündüğünüzden daha düşük tutun. Yorgunluğu önleyerek güvende kalın. Kendinize dinlenmek, mola vermek ve yolculuğun tadını çıkarmak için zaman ayırın.

Alfa.

2 Nisan 2022 Cumartesi

BU MUDUR? BUDUR...


 Motora binmek bir nevi sanattır. Binersiniz çünki içinizde birşeyler hissedersiniz... Rossi.

22 Mart 2022 Salı

DÖNÜŞLERDE YATIŞ AÇILARINA GÖRE -G- KUVVETLERİ


Resimde görüldüğü gibi yatış açısına göre oluşan g kuvvetleri belirtilmektedir.

YUMUŞAK ZEMİN TEHLİKELERİ


 

Ön tekerine yumuşak zemine saplanması sürücüye boyun kırılması, dalak yırtılması gibi ağır hasar verecek türde bir kaza şeklidir. Yumuşak zeminlerde süratinizi düşük tutunuz.

10 Mart 2022 Perşembe

ÜLKEMİZDE MOTORCULUK

Sevgili motorcu dostlarım,

Uzun zamandır sağlık problemlerim nedeniyle bende motora artık hiç binmiyorum. Bu da bana motorculuğu Türkiye açısından dışarıdan daha etraflıca gözlemleme fırsatı verdi. Evet, bildiğiniz gibi 1990 larda birden mantar gibi çoğalan motor sürücülerinin çoğu ortadan kayboldular. Sadece kuryeler kaldı. Üzücü aslında çünki bence yollarda motosikleti en azından bir vasıta olarak kullananların azlığı bir kere insanların, bence, pek sportif olmadıklarını gösteriyor. İkinci olarak da malesef o memleketin trafiğinin motorcuları caydıracak seviyede kötü ve tehlikeli olduğunu gösteriyor.

İstanbul da motorculuğa başladığım ilk yıllarda 1960 lı yıllarda bu kadar araç ve trafik yoktu. Doğrusu pek düzgün yollarda yoktu. Ortası kambur iki tarafı çamur çift yönlü yolcuklar vardı. Öyleki bu ortası tümsek yolların tümseğine göre motorla donüşlerimizi ayarlamak için kendimizce bir takım teknikler geliştirmiştik. Bu arada motorlarda, arabalarda şimdiki gibi disk frenli, abs li falan değildi.  Neyse yine de diyebilirim ki  o zaman motor kullanmak daha zevkli idi. Yol olmadığı yerler hep tarlaydı ya da mera. İstanbul merkezini kast etmiyorum ama çoğunlukla böyleydi. Şimdi ise bu yoğunluktaki trafikte bir motorcu eğer ağzına gaz maskesi takmazsa ya verem olur ya da maazallah kanser.

Motorlar gelişti evet ama insanlar, nesil, buna motor kullananlar da dahil, geri gitti. Bir kere eskiden motor çok pahalıydı ve servis bakım, parça sorunları vardı. Ya siz kendiniz teknik olarak tamir bakımı yapacaktınız ya da motorunuz kapı önünde ağaç olurdu. Yani mali durumla beraber teknik kültürde gerekliydi. Şimdi bir sürü motor markası ve tamir bakım servisi mevcut ama kullanıcılar birbirlerine hava atma hastası. Bir gösteriş merakıdır gidiyor. İstisnalar vardır muhakkak. Bunları söylerkende üzüldüğümü bilmenizi isterim.

Büyük şehirlerde oluşan trafik karmaşasına bakınca doğrusu ben şahsen artık kimseye bu trafikte motor kullanmasını tavsiye edemiyorum. Arazide kros yapın ama şehir trafiğinde, bir sürü stres hastası saldırgan, dengesiz araba, minibüs ve taksi sürücüsü arasında motora binip malınızı ve canınızı tehlikeye atmayın.

Kuryeler gerçekten cesurlar ya da buna mecburiyetten cesur diyebilir miyiz? Gerçekten bu trafikte kar kış demeden motor üstündeler. Yolda donup düşenleri bile var ama malesef bu acı durum devam ediyor. Bence şehir içi motosiklet yolları ayrılsın diyeceğim ama "motor şeytan icadı" diyen bu yöneticilerle bunu kim düşünür, hiç sanmıyorum. Trafiğe de çare olur. Bakın koca vasıtalar bir kişi ile gidiyor. Hem petrol tasarrufu da olur. Olur da hani kimler, nerede, ne zaman? Medeniyette bırakın asri olup çağı yakalamayı çook gerilere gittik. Üzücü bir durum, ama, silah sanayimiz ilerledi, tamam da, yani bunu motorcular mı engelliyordu eskiden? İşin esprisi tabi silah sanayimizdeki atılımı bir vatansever olarak tüm kalbimle alkışlıyorum. Emeği geçenler sağolsun.  İlave edeyim Amerika, NATO olarak da, asla Rusya'ya karşı bir savaşa giremez. Rusya'nın elindeki ileri sistem nükleer başlıklı füzeler son sözü söyler. Bunu emperyalistler çok iyi biliyorlar. Rusya'nın Ukrayna da kullandığı silahlar, füzeler hiç bir şey değil. İlgililere duyurulur.

Konumuza dönersek motosikletin yaşamlarımıza dönmesi için, en azından motorcuların ve motorcu geçinenlerin kendi aralarında ki, kim daha iyi motorcu kompleksini bir kenara bırakıp gerçek bir entellektüel birlik oluşturmalarını diliyorum.

Sevgilerimle,

Alpaslan Kuzucan

31 Ocak 2022 Pazartesi

MOTOSİKLET KULLANMANIN FAYDALARI

Motosiklet kullanmanın zihinsel ve fiziksel faydası...

. Her bilek harekenizle adrenalin salgılarsınız. Bu da beraberinde endorfin serbest bıraktırır. Bu hormonlar sizin kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan hormonlardır. Acılarınızı unutturan, mutlu hissettiren hormonlar. Ayrıca sürüşten sonra rahatlık, hafifleme hissi de cabası. Sanki üzerinizden tonlarca yük kalkmış gibi.

. Motor sürmek nokta konsantrasyonu gerektirir. Bunun içinde kişi sürekli anda yaşamalıdır. Yolun, trafiğin durumu, hızınız, beden pozisyonunuz hatta hava bunları sürekli gözlemleyip karşı önlemde bulunmanız şarttır yani bir nevi kendindelik meditasyonu yapmak gibidir motor sürmek. Değişen durumlara göre devamlı analiz ve uygun karşı hareket uyarlaması yapmak durumundasınız. Bu da size para, gelecek ya da herhangi bir sorun hakkında endişe etmeye firsat tanımaz. Zihninizi boşaltırsınız.

.Yaratıcı düşünme gücünüzü artırır. Evet motor sürmek Japon Tohoku Universitesi araştırmalarında görülmüştür ki sizin yaratıcı yönünüzü geliştirmektedir. Motor sürmek yüksek bir farkındalık ve hızlı bir problem çözme yeteneği gerektirir.

. Her gün kısa mesafe ya da uzak mesafe motor sürmek, kafanızdaki o kocaman kaskla, kas kuvveti ister ve başta karın ve boyun kasları olmak üzere tüm kaslarınızı geliştirir. Bilhassa önünüzde rüzgar siperliği de yoksa kolay değildir rüzgara karşı durmak. Düşük hızlardaki manevralarınız karın kaslarınızı geliştirecektir. Motor üzerinde devamlı şekil değistirmeniz uyluk kaslarınızı  kuvvetlendirecektir ki bu da takiben dizlerinizinin de kuvvetlenmesi demektir.  

. Fit olursunuz. Bir saatlik caddede motor sürmek 300 kalori yakmaktır. Bu arazi sürüşlerinde iki misline çıkar. Motosiklet artçıları dahi 50 kalori yakarlar.

Evet tüm bu faydaları yanında bilmeliyiz ki motosoiklet kullanmak, bilhassa Türkiye de,  sanıldığından çok daha tehlikelidir. Ayrıca uygun giyim olmadan ve aşırı hava şartlarında bilinçsizce yapılan sürüşler bir çok kalıcı ciddi hastalığa da davetiye çıkarır.  Elbette bindiğiniz motor vücut şeklinize uygun olmalıdır aksi takdirde uzun sürüşlerde kas problemleri kaçınılmaz olur. Elciklerin ve ayak pedallarının size uygun olarak ayarlanmış olması da gereklidir. Bunları da söylemiş olayım.

Alpaslan Kuzucan

29 Ocak 2022 Cumartesi

HIZLI DÖNÜŞLERDE YOL TUTUMU

Hızlı dönüşlerde yol tutuşu, traksiyon...

Gidon elciklerine uygulanacak bir basınç ön lastiğe hayli bir yük bindirir. Bu nedenle yol tutuşunun sınırlı olduğu durumlarda çabuk dönme tekniği uygulanmaz. Islak veya kirli zeminlerde dikkatli olunmalıdır. Yapılmamalıdır.  Çabuk ya da hızlı dönme dediğimizde bilinmelidir ki dönüşün başlangıç safhasında çok fazla yol tutumuna gerek vardır. Apeks de ve çıkışta o kadar fazla yol tutumu gerekmez. Lastiklerin iyi durumda olması, kuru ve temiz bir zemin ihtiyacınız olan ekstra yol tutumu için gerekli gücü size sağlar.

Ön lastiğin sıkışmaması için fren önceden yapılır ve ön fren gevşetilimeye başlandığında elciklere kontra basmak için yük bindirmeye başlanır. Bu esnada arka fren kullanılmaz. Kuvvetli kontra basma işlemi başladığında ön fren neredeyse bırakılmış olmalıdır. Az bir ön fren basıncı kafayı ve dolayısıyla lastiği yere bastıracağından yol tutumuna yardımcıdır. İdeal olan ön freninin kontra basma anından hemen yarım saniye önce bırakılmış olmasıdır. Bu arada gaz çok hassas kullanılmalı, ani açma ya da kapamalardan kaçınılmalıdır.


BİNİCİLİK DENEYİMİ

Yeni, deneyimsiz bir motosiklet sürücüsü, deneyimli bir sürücünün sahip olduğu dayanıklılığa sahip olmayacaktır. Motosiklete binme konusunda...