8 Temmuz 2010 Perşembe

YENİ SÜRÜCÜLERİN DENGE PROBLEMİ

Denge Problemi...

Sık olarak yavaş süratlerde, yürüyüş hızlarında, ayaklarını yere sürten motosiklet sürücülerini görürüz. Ayaklar hız kestikçe dengelerine yardımcı unsur gibi kullanılır ve bazen de ayaklar yere kuvvetlice bastırılarak durmaya yardımcı unsur olarak kullanılır. Her ikisi de kötü alışkanlıklardır.

Ayaklarınızı yere koymak, sürtmek eğer denge probleminize ya da durma probleminize çare oluyor sanıyorsanız büyük bir yanılgı içindesiniz demektir. Kötü denge sahibi olmayı kabul etmektir ve tehlikelidir. Bunun yerine dengenizi geliştirecek çalışmalar üzerinde yoğunlaşınız.

İnsanlar çeşitli sebeplerle ayaklarını yerde sürüme alışkanlığı edinmişlerdir. Kros sürüşünde ayakların yere sürtünmesi bazı konumlarda olması gereken tekniklerdendir ama caddede asla. Kros temelinden gelen sürücülerde bu sebeple ayak sürtmeler sık görülür. Yine zemine parça takılmasından yakınanlar, büyük motorların yere sürtünen parçalarının fazla olduğundan yakınanlar bu yanlış alışkanlığı geliştirebilir ama aslında bu durum ilave kontrol problemlerini devreye sokmaktadır.

İki kritik nokta dengeli olmada göz önünde olmalıdır:

. Beden uzuvlarınızı motora yakın ve hareketsiz tutun.
. Gözleriniz ufuk hattına doğru zemine paralel olarak ileri baksın.

Photobucket

Şayet bacaklarınız ve dizleriniz motordan uzağa doğru uzanırsa ağırlık merkeziniz değişir ve siz hareket ettikçe değişmeye devam ederek dengelemeyi zorlaştırır. Dizlerinizi yakıt tankına basılı olarak tutun.

Gözleriniz ileri baksın, gitmek istediğiniz yönde yukarda. Kontrollere bakmak ya da yere bakmak kötü dengelenmeye sebep olur. Alt süratlerde dengeleme sürüşleri yapınız bu sizin ayaklarınızı pedallarda tutmanız için gerekli güveni kazanmanızı sağlayacaktır.

Durmanıza yakın ayaklarınızı yere basın, durmanıza en fazla bir motor boyu kaldığında, ondan önce değil. Eğer dengeniz iyi ise ayağınız yere tam basacaktır. Daha erken yere basmaya çalışmak ayağınızın bir yere takılması sonucu incinmesine ve dengenizin de bozulmasına sebep olacaktır.

Ayaklarınızı yerde sürtmek frenlemenize yardımcı oluyorsa o zaman sizin frenleme tekniğiniz zayıf veya yanlış demektir. Sonunda mutlaka bir şeyle çarpışırsınız.

Ayakkabılarınızın tabanları fren balatalarının yerini tutamaz.

Durma probleminizi gidermek için daima her iki freni birlikte kullanma talimleri yapınız. Ön frende arka frenden daha fazla basınç uygulayın. Her iki fren üzerinde yumuşakça basınç uygulayarak başlayın ve yavaşça basıncı artırın. Arka fren basıncını az artırın fakat önü istediğiniz tutma basıncına ulaşıncaya kadar sıkmaya devam ediniz. Ön freni kilitlemekten kaçınız. Bunun bir üst sınırı ve belirtileri vardır. Bu noktada sıkma işlemini durdurunuz. Ayrıca yavaşladıkça ön tekerin yeri tutma gücü, yere basma ağırlığı azaldığından, ön fren basıncının hassas bir şekilde azaltılması gerekir. Bu esnada ayaklarınızı pedallarda tutunuz. Sadece duruş anında yere basınız. Ondan önce değil.

Alpaslan Kuzucan



UYARI: Aşağıdaki fotoğraflarda ki hareketler dengenin geliştirilmesinde faydalı olmaktadır. Bel fıtığı gibi sağlık sorunları olanlar bir uzman doktora danışmadan lütfen denemesinler.

Diz ve dirseğinizi çaprazlama olarak kaldırıp içeri çekiniz.
Photobucket

Çektiğiniz kol ve bacağınızı birlikte yanlara doğru açınız.
Photobucket

Sonra diğer kol ve bacağınızla dönüşümlü olarak hareketi tekrar ediniz.

Hiç yorum yok:

BİNİCİLİK DENEYİMİ

Yeni, deneyimsiz bir motosiklet sürücüsü, deneyimli bir sürücünün sahip olduğu dayanıklılığa sahip olmayacaktır. Motosiklete binme konusunda...