29 Ocak 2022 Cumartesi

HIZLI DÖNÜŞLERDE YOL TUTUMU

Hızlı dönüşlerde yol tutuşu, traksiyon...

Gidon elciklerine uygulanacak bir basınç ön lastiğe hayli bir yük bindirir. Bu nedenle yol tutuşunun sınırlı olduğu durumlarda çabuk dönme tekniği uygulanmaz. Islak veya kirli zeminlerde dikkatli olunmalıdır. Yapılmamalıdır.  Çabuk ya da hızlı dönme dediğimizde bilinmelidir ki dönüşün başlangıç safhasında çok fazla yol tutumuna gerek vardır. Apeks de ve çıkışta o kadar fazla yol tutumu gerekmez. Lastiklerin iyi durumda olması, kuru ve temiz bir zemin ihtiyacınız olan ekstra yol tutumu için gerekli gücü size sağlar.

Ön lastiğin sıkışmaması için fren önceden yapılır ve ön fren gevşetilimeye başlandığında elciklere kontra basmak için yük bindirmeye başlanır. Bu esnada arka fren kullanılmaz. Kuvvetli kontra basma işlemi başladığında ön fren neredeyse bırakılmış olmalıdır. Az bir ön fren basıncı kafayı ve dolayısıyla lastiği yere bastıracağından yol tutumuna yardımcıdır. İdeal olan ön freninin kontra basma anından hemen yarım saniye önce bırakılmış olmasıdır. Bu arada gaz çok hassas kullanılmalı, ani açma ya da kapamalardan kaçınılmalıdır.


Hiç yorum yok:

BİNİCİLİK DENEYİMİ

Yeni, deneyimsiz bir motosiklet sürücüsü, deneyimli bir sürücünün sahip olduğu dayanıklılığa sahip olmayacaktır. Motosiklete binme konusunda...