Yeni başlayanlara trafikte pozisyon kullanımı ile ilgili ipuçları…
Hat içinde ki konumunuz bir motosiklet sürücüsü için önemlidir çünkü farlarınız açık olduğu halde bile diğer araç sürücülerinin sizi görmesi zordur. Ama bazen motosikletlerin arabalara göre daha küçük vasıtalar olmasının sağladığı güvenlik avantajları da vardır.
1. Her hattın sürüş için 3 sürüş patikası verdiğini hatırlayın. Sağ taraf, merkez(orta), sol taraf.
2. Hattaki pozisyonunuzu diğer araçlarca görünmenizi ve kendinizin diğer araçları görmenizi iyileştirmek için kullanın. Diğer araçların kör noktalarında kalmaktan kaçının.
3. Yol yüzeyindeki tehlikelere ve diğer araçların yaratacağı rüzgâr sağanaklarını dikkat edin.
4. Hattınızı diğer araçların sizinle paylaşmak isteyen diğer sürücülerden korumak için korna çalarak orada ki varlığınızdan haberdar edin.
5. Diğer sürücülere ne yapacağınızı bildirmek için sinyallerinizi kullanın.
6. Yükseklik avantajınızı kullanarak diğer sürücülerin göremediklerini görmek için pozisyon alın. Hattın her iki tarafından birisine geçerek ilerideki yol ve trafik şartlarını daha iyi görün.
7. Sürüş becerinizin ve hız sınırlarının içinde sürüş yapınız. Bir dönemeci geniş alıp yoldan çıkarak bir araç ya da telefon direği ile çarpışmak tahmininizden daha kolaydır.
8. Dönüşlere dikkatle yaklaşarak onların normal eğimli mi, düz (eğimsiz mi), kademeli açılan mı, daralan mı(kapanan mı) ya da sürekli dönemeçlerin ilki mi olup olmadığına karar verin.
9. Arabalar gibi önünüzde iki metre lastik, saç, cam vs nin olmayışının avantajını kullanarak binaların, park etmiş araçların veya çalılıkların etrafına, gelen bir şeyin olup olmadığını görmek için, göz atın.
10. Kavşaklarda görünürlüğünüzü artırmak için farlarınız açık olarak sürüş yapın.(Daima farlarınız açık sürüş yapın). Gelen trafiğin en iyi görüntüsünü alabileceğiniz şekilde hattınızda konumlanın.
11. Aklınızda sürekli olası kaçış kapılarınızı tutun ve etrafınızda bir alan tamponu bırakın ki karşılaşacağını tehlikeli durumlara karşı en iyi reaksiyonu verebilesiniz.
12. Dönüş keskinliklerini olası en düz hale getirecek şekilde pozisyon alın.
13. Büyük vasıtaları yanınıza alarak kavşakları geçin. Karşıdan veya yanlardan gelen göremediğiniz trafikten sizleri koruyacaktır.
14. Motosikletinizi yaya geçişlerinden 50-60 cm geride durdurunuz. Yine trafik ışıklarının olduğu bu bölgelerde yaya geçiş çizgilerinin gerisinde durunuz. Trafik lambaları sizi görebilsin.(Onları da siz görebileceğiniz yerde durun). Dar ve görünmeyen kör bir sokağın köşesinde durduğunuzda motosikletinizi biraz ileri doğru alıp üst beden ve başınızla öne eğilerek yan taraftan gelen bir trafik olup olmadığını mutlaka görüp sonra geçiş için karar veriniz.
15. Park yerlerine eğer olası ise geri gelerek, kaldırıma olabildiğince dik bir açıda girerek park edin. Bu çıkışta sizin trafiğe katılmanızı kolaylaştır. Geri çıkarak durup tekrar ileri hareket ise daha risklidir.
16. Sollamak için bir araca sinyal vererek hattınızın solundan yaklaştıktan sonra aynanızdan ve omuz üstü bakış kontrolünüzü yapın ve diğer hattın soluna kadar açılıp geçiş sürecini bu şekilde tamamlayınız. Bu sizin solladığınız aracın kör alanında(araç sürücüsünün aynalarından göremediği alan) kalmamanız içindir.
Motosiklet sürüşü doğası itibariyle tehlikeli bir faaliyettir. Ciddi yaralanmalara veya ölümlere sebep olabilir. Bu sebeple doğru dürüst koruyucu donanımların kullanılmasını ve bu işe tam bir temel eğitimin alınmasından sonra başlanılmasını tavsiye ederiz.
Güvenlik donanımlarının önemi:
Kask(başlık): Çok katlı olarak özel maddelerden yapılır. Sürücünün başını ve çenesini korur.(Tam kapalı kask). Motosiklet sporu tehlikelidir ve kaza riski yüksektir. Bu sebeple kask bir kaza olduğunda sürücünün ciddi bir baş ve çene yarası almasını önleyecektir.
Ceket: Sırtınızı, omuzlarınızı, dirsek ve kollarınızı koruyacaktır.
Bellik: Böbreklerinizi soğuktan korur.
Eldiven: Sürücünün motosikletinin sert tavrını tam kontrol etmesine yardım ever. Bilhassa yüksek hızda eldivenlerin sürücüye katkısı fazladır. Eldivenler farklı kavrayıcı hatlarla imal edilir. Bu şekilde sürücü motorunu daha sıkı tutabilir. Yine eklem yerlerinde, darbe alacak yerlerde ki koruyucu hatlar bir kaza anında motorcuyu ciddi yaralanmalardan koruyacaktır. Ellerin eklem yerlerinde et az olduğu için buralardaki yaralanmaların iyileşmesi çok zaman alır.
Gözlükler, vizörler: Gözlerin korunması için gereklidirler. Sert rüzgâr, tozlar, sinek diğer haşarat ve uçuşan maddelerden gözü korur. Ayrıca daha net görüntü almanızı da sağlarlar.
Diz korumaları: Dizleri bir kaza anında yaralanmalara karşı koruyacaktır. Genellikle belden aşağısı en fazla darbe almağa namzet bölümlerdir. Bu koruma donanımları sürücünün diz ve bacaklarını koruyacaktır. Pantolon üzerine takılan tipteki diz korumaları üst süratlerde elbiseyle yekpare olanlar kadar koruyucu değillerdir.
Çizme: Ayaklar ve bilekler bedenimizin en fazla risk altında olduğu bölgelerimizdir. Parmakların bir engele takılması, yine yere sürtünmesi bir düşme anında motor altında kalmaları durumunda koruyucu botlar yaralanmaları, kırık ve dönmeleri en aza indirecektir.
Profesyonel bir eğitmenden alınacak temel eğitimin önemi:
Dünyadaki raporlar kazaya karışan sürücülerin çoğunun bu işi kendi başına, yakın çevre ve arkadaşlarından öğrenenler grubundan olduğunu göstermektedir. Ayrıca yanlış alışkanlıklar edinildiğinde, yanlış eğitmen veya eğitim kurumu da buna sebep olabilir, bunların daha sonra düzeltilmeleri hayli zor olmaktadır.
Motosiklet Dönüş, Motosiklet Fren, Motosiklet Güvenli Sürüş Eğitimi, Motosiklet Sollama, Motosiklet Gaz Kontrolü, Bakışların Doğru Kullanılması, Motor Teknik, Enduro Teknikleri, Motorkros Sürüş Teknikleri, İleri Sürüş Stratejileri, Süspansiyon Ayarları, Hava Şartlarına Göre Motosiklet Sürüşü, Gece Sürüşü, Yol ve Dönemeçlerin Okunması, Motosiklet ve Sağlık, Motorsiklet, Motorcu Özellikleri, Motosiklet Sürüş Eğitimi, Motosiklet Yarış Tekniklerine Giriş
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
BİNİCİLİK DENEYİMİ
Yeni, deneyimsiz bir motosiklet sürücüsü, deneyimli bir sürücünün sahip olduğu dayanıklılığa sahip olmayacaktır. Motosiklete binme konusunda...
-
Denge Problemi... Sık olarak yavaş süratlerde, yürüyüş hızlarında, ayaklarını yere sürten motosiklet sürücülerini görürüz. Ayaklar hız kesti...
-
Videoda görüldüğü üzere vites küçültmelerde debriyaj kolu kullanılıyor ayrıca bir kerede 2 den fazla vites düşürülmüyor. Bir müddet bekl...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder