23 Aralık 2008 Salı

MOTORKROS SERT TOPRAK ZEMİN DÖNÜŞÜ

Kuru, düz, sert/sıkıştırılmış arazide dönme tekniği:

Photobucket
. Dönemece girdiğinizde olabildiğince ileri bakınız. Hattınızı dönüşe başlamadan önce seçmiş olun ve dönmecin içinden çıkışa doğru bakınız. Frenlerini olabildiğince erken kullanın sonra frenlemeyi bırakıp motorunuzun önünü dönmek istediğiniz yöne doğru çeviriniz. Motoru yatırmadan önce frenleme işleminizi yapıp bitirmiş olmanız gerekmektedir.

Photobucket
. Bedeninizi selenin önüne alın fakat aynı anda da üst bedeniniz geriye doğru yaslansın. Bu hareket ağırlık dağılımını dengeler ve ön tekerin yere saplanma şansını azaltır. Gidonla rahat olup baskı uygulamayın, kasılmamaya gayret ediniz. Eğer kasarsanız ve ön size doğru geri itme yaparsa kaza olur. Ama elciklerde rahat ve gevşek bir tarzda tutuş halindeyken elcikler sizden direnç görmeden rahat hareket eder hatta bir miktar kaymaya dahi izin verin. Ne kadar hızlanırsanız o kadar motor dışa doğru iter ve kayar.

Photobucket
. Dönemecin ortasına geldiğinizde gazı açmak çok önemelidir. Dönüş için her zaman frenleri kullanabilirsiniz fakat bu düzgün kullanarak sizi ileri hareket ettiren gücü yere veren gazlama kadar hızlı olamaz. Gazı açmağa başladığınızda debriyajı okşamaktan korkmayınız. Debriyajı yol tutuşunu kontrol etmek için kullanınız. Debriyajı öylece bırakıp gazı birden açmayınız. Gaz ve debriyajın kontrollü kullanımı dönemecin sürekli düzgün bir şekilde alınması için anahtar noktadır.

Photobucket
. Dönemeçten çıkarken ileri bakmayı muhafaza ediniz. Önünüze çıkacak ilk engelde de motoru kaldırınız. Yatış açınızı minimumda tutunuz. Çıktığınızda daha fazla gaz verin ve ivmenizi ileriye gidiş yönünde muhafaza ediniz. Kalçalarınızı yavaşça geri alın ki arka tekerin yol tutuşu artsın. Mutlaka tüm hareketlerinizin motorun dengesini bozmayacak yumuşaklıkta yapılmasına dikkat ediniz.

Kaynak: www.dirtrider.com

Hiç yorum yok:

BİNİCİLİK DENEYİMİ

Yeni, deneyimsiz bir motosiklet sürücüsü, deneyimli bir sürücünün sahip olduğu dayanıklılığa sahip olmayacaktır. Motosiklete binme konusunda...