13 Aralık 2008 Cumartesi

DÖNEMEÇLERDEKİ DÖKÜNTÜLER

MICIR, KUM, YAPRAK

Asfalt üzerinde ki mıcır, kum döküntüleri ölümcül olabilir. Bilhassa bol ve keskin dönemeçli dağ yollarında yol üzerinde döküntü olması ihtimali çok fazladır. Yolun yüksek tarafından yola rüzgâr, eğim vs sebeplerle mıcır, taş dökülme olasılığı daima göz önünde bulundurulması gereken bir risk faktörüdür. Birde kış mevsimlerine geçerken son baharda bu riskin daha da arttığı bilinmelidir.

Az bir döküntü olursa kıvırıp etrafından dolanabilirsiniz. Tüm dönemece serpilmiş kum ya da mıcırla karşılaştığınızda eğer asfalt yeterince genişse motorun biraz kaymasına izin vermeniz gerekir. Burada püf noktası rahat olmak, fazla bir tepki göstermekten kaçınmak ve çıkış hattına doğru motoru yönlendirmeğe devam etmektir. Motorlar sizi şaşırtacak derece dengeli vasıtalıdır ve genelliklede sizi çıkışa salimen ulaştıracaktır. Ancak burada tüm dönüşü kaplamasa da eğer ufak bir tepe oluşturacak kadar derin bir döküntü alanı varsa o zaman problem büyür. Bundan salimen kurtuluş şanstır. Kurtuluşunuz tamamen süratinizin durabilecek ya da etrafın dolanabilecek seviyede olmasına bağlıdır. Burada yapılabilecekler ise yine aynı davranışları uygulamaktır. Ancak arka tamamen koparsa o zaman motorkros tekniklerindeki usulleri uygulamağa çalışmak ve arkanın aniden yolu tutmamasını ümit etmektir.

Burada en önemli kaza sebebi fiziksel olarak sürücünün yeterince yolun ilerisine bakmaması ve bu döküntüleri zamanında görmemesidir diyebiliriz. Baksaydı zamanında hızını düşürebilir ve bu şekilde gerekiyorsa durabilir ya da etrafından dolanabilirdi. Belki faydası olur düşüncesiyle şunu da belirtelim ki döküntü üzerindeki 5cm lik bir kayma sürücüde metrelerce kayıyormuş gibi bir his uyandırır. Bu yüzden hemen paniklemeyiniz.

Trafik işaretlerine dikkat etmek de en büyük önleyici etkenlerdendir. Büyük ihtimalle bu tehlikeyi belirten bir trafik ikaz levhasını görmediniz. Birde bildiğiniz dönemeçlerde ya da daha belki yarım saat evvel geçtiğiniz bir dönemeç sizi temizdir yanılgısına düşürebilir. Temizdi ama hala temiz midir? sorusu burada önemli bir diğer önleyici etkendir.

Mıcırdan çok daha tehlikeli bir döküntü malzemesi ise yola dökülmüş ölü yapraklardır. Üst tabakanın kuru olması sizi yanıltmasın. Altı mutlaka ıslak ve kaygandır ve çok tehlikelidir.

Hiç yorum yok:

BİNİCİLİK DENEYİMİ

Yeni, deneyimsiz bir motosiklet sürücüsü, deneyimli bir sürücünün sahip olduğu dayanıklılığa sahip olmayacaktır. Motosiklete binme konusunda...