7 Ağustos 2009 Cuma

TEKERLEKLERİN HİZALARININ KONTROLÜ

Motosikletimizin şasesinde kaçma var mı? Ön ve arka tekerler aynı hizada mı basıyor diye merak ediyorsanız bunun cevabı motorunuzu servise götürüp son sistem lazer ölçüm cihazları ile bunu kontrol ettirmenizdir ama kendiniz yapmak istiyorsanız bunun en basit ama güvenilir bir şekli aşağıda fotoğraflarla anlatılmıştır.



Line1
Line2
Line3
Lİne4
Line5
Line6

Burada dikkat edilecek noktalar:

. İpi her iki taraftan arka lastiğin yanaklarına değecek şekilde düzgün bir şekilde öne doğru almak.
. Arada herhangi bir yükselti yada engele ipi değidirmeden tam düz olarak çekmek.
. Ön tekerin her iki tarafındaki mesafeyi ölçerken ipi düzgün, gergin tutup bu esnada oynatmamak.
. Ölçüm sırasında ön tekerin tam ileri bakar(arka tekerle tam aynı yöne bakar) konumda olmasını sağlamak.

Fotoğraflar: www.motorcyclistonline.com

5 Ağustos 2009 Çarşamba

MOTORUN NOKTA DÖNÜŞÜ

Motorun Olduğu Yerde Yan Ayak Üzerinde Döndürülmesi:


Photobucket
İlk olarak motorun yanında durunuz. Bacaklarınızı en azından omuz genişliğinizde açarak motor merkez hattına(aks hattına) 90 derece gibi dik bir açıyla pozisyonunuzu alınız.İkinci olarak sol elinizi sol elciğe atın, sağ eliniz içinde motorunuzun sağ tarafında tutabileceği sağlam bir yer bulun. Yolcu ayaklığının sap kısmı en çok kullanılan yerdir. Bu yoksa yolcunun sağ taraftaki tutamacı olabilir. Oda yoksa egzozların altından sağlam bir yerden tutunuz. Önemli olan tuttuğunuz yerin tutulabilir ve sağlam olmasıdır.


Photobucket
Sağ taraftan tutulan yerle motoru yan ayak üzerinde döndürürken kontrolün ve dengenin çoğu sağlanır. Sağlam ve tutulabilir bir yeri(sağ tarafta) kavradıktan sonra motoru kendinize doğru yan sehpanın üstüne almak üzere çekmeğe başlayınız. Bunu yaparken sol ve sağ ellerinizde ki uyguladığınız çekiş kuvveti dengelenmelidir. Başlangıçta dengelemek kolay olmayacaktır. Ön ve arka tekerler yerden darbeler alarak döneceklerdir. Her iki tekerinde yerden aynı anda kesilerek açının tam doğru olarak sağlanması birkaç saniye alacaktır. Motoru yan sehpa ucuna kaldırıp orada dengelediğinizde artık bedeninizin ve motorunuzun birlikte döndürülmesi işlemine başlayabilirisiniz. Sağa veya sola döndürme işi duruma göre sizin seçeceğiniz bir şeydir. Bu motoru döndürmek istediğiniz yön ve fiziksel çevrenin durumuyla ilgili olarak karar vermeniz gereken bir tercihtir. Dizlerinizin hafifçe kırık tutulması size denge sağlama konusunda dik durulması şekline göre hareketin başarıyla yapılması yönünde avantaj sağlayacaktır.

Dönüşü tamamladığınızda motoru tekrar yavaşça aşağıdaki fotoğraflardaki şekilde tekerleklerinin üzerine indiriniz.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Çeviri Kaynağı: www.motorcyclistonline.com

Çevirenin Notu: Yan sehpa(ayak) şaseye değilde direk olarak motorun gövdesine akuple edilmiş motorlarda bu teknik kullanılmamalıdır. Zarar verir.

BİNİCİLİK DENEYİMİ

Yeni, deneyimsiz bir motosiklet sürücüsü, deneyimli bir sürücünün sahip olduğu dayanıklılığa sahip olmayacaktır. Motosiklete binme konusunda...